boetseren

 

Om een idee vast te leggen bij de creatie van een origineel beeld , boetseert de beeldhouwen vaak eerst een studie in klei om die later in marmer, albast of andere steen te kappen. Hierbij kunnen oplossing in verband met compositie en plastische problemen worden onderzocht. De beeldhouwer kan tevens een grotere vertrouwdheid verwerven met het onderwerp, stijl, details door het boetseren van een kleimodel.

 

Door consequent een passende selectie, synthese en stilering toe te passen wordt er een specifieke expressie bekomen. Dit leidt tot het vinden van een authentieke, oorspronkelijke stijl.

 

 

 

Bij de creatie zelf van een beeld laat de student Beeldhouwen Steen - Beeld zich sturen door zijn potentieel aan vaardigheden en door het aanwenden van verworven kennis van de beeldende taal, vorm, natuur - en cultuurstudie.

Eerst wordt een hoofdvorm geboetseerd, meestal op een armatuur. Dit is een spanningsvolle vorm, met een rond karakter die kleiner is dat het uiteindelijk beeld.

Deze wordt verder uitgebouwd door er gelijkaardige secundaire vormen aan te hangen met hetzelfde karakter. Dit gaat zo door tot als het kleinste details zijn aangebracht.

 

Het kleibeeld, de vorm wordt dus anders, tegengesteld, benadert maar de vormkeuze verandert niet van aard.

 

 

 

 

 

 

 

Het is vaak noodzakelijk om een armatuur, met kruisje (vlinders) eraan die dienen als ankers, te maken alvorens het boetseerwerk aan te vatten. Het dient om de klei op zijn plaats te houden in de ruimte, het beeld niet te laten inzakken als gevolg van de zwaartekracht.

 

Terug naar startpagina van deze website www.beeldhouwen.net

Copyright : Jeroen Humbeeck