gietvormen

 

 

 

 

Een laag siliconen op het portret om een

herbruikbare gietvorm te maken.

 

 

 

 

 

 

Na het boetseren kan er een gietvorm van het beeld gemaakt worden. Klei en plasticine zijn vaak alleen tussenstappen die omgezet worden in een duurzamer materiaal. Een gietvorm dient om deze stap te kunnen zetten.

Een gietvorm of mal is een afdruk, een negatieve vorm, van een beeld of voorwerp, de positieve vorm. In deze negatieve vorm wordt een materie gedrukt of gegoten. Deze neemt heeft dan opnieuw de vorm van het  oorspronkelijke beeld of voorwerp, de positieve vorm.

 

Een laag siliconen op het portret om een herbruikbare gietvorm te maken.

 

 

 

We kunnen voor beeldhouwers twee categorieën onderscheiden: de verloren vorm en de herbruikbare vorm.

De verloren gietvormen worden in het overgrote meerderheid uit gips vervaardigd. Nadat de materie in de negatieve vorm is gelegd of gegoten wordt, bij het vrij maken van het nieuwe beeld, de gietvorm afgebroken. Deze wordt daarbij onherstelbaar beschadigd.

Een herbruikbare vorm ondergaat dat sloopproces niet. De vorm wordt niet beschadigd en kan dus meerdere malen gebruikt worden. Tegenwoordig worden ze vaak uit siliconen vervaardigd. Deze soepele membraam wordt dan gesteund door een onbuigzame steunmal.

 

 

 

De steunmal op de siliconen om een herbruikbare gietvorm

te maken.

 

Gietvormen variëren naar gelang het doel, materies, de vorm of het beeld, het eigenlijke beroep van de maker, culturele context, enz.  

In de opleiding beeldhouwen, steen – beeld wordt  er diep ingegaan op dit onderwerp  met zijn vele variaties.

 

 

  

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina van deze website  www.beeldhouwen.net

© Jeroen Humbeeck