opendeurdag,  werkplaatsen, expo werkstukken

22 maart 2014 van 10 tot 17 h

zowel Avond- en Zaterdagopleidingen voor volwassenen als Universiteit en Hogeschool zijn open

Op zaterdag 22 maart 2014 van 10h tot 17h, zijn er op verschillende plaatsen unieke hout opleidingen te bekijken in Antwerpen. Deze concentratie van open ateliers, in de Blindestraat, ligt op een kleine 20 minuten stappen van het treinstation Antwerpen - Centraal. parkeren met de wagen is in die buurt, op die dag, eerder moeilijk.

 

we starten de aankondiging met :

 

 Onze eigen   Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen DKO ( KASKA.DKO).  

 dit zijn laagdrempelige avond- en zaterdagopleidingen voor volwassenen  en voor de jeugd.

 

Dit instituut bestaat sinds 1663 en viert nog tot het einde van het academiejaar ( eind juni) zijn 350 - jarig bestaan!  het aanbod :

 

Een overzicht van de afdelingen van deze kunstacademie zoals vind je hier website Academie

Beeldhouwkunst , Edelsmeden / juweelontwerp , Film- & Videokunst , Fotokunst , Glas in lood , Hout-meubel , Hout-beeld , Kantwerk , Keramiek , Kunstexploratie , Kunstgeschiedenis , Mode- theaterkostuum , Monumentale Kunsten , Scenografie , Schilderkunst , Schilderen-fresco , Smeden , Sounddesign-geluidsvormgeving , Steen-beeld, Tekenkunst , Textiele kunsten , Vrije grafiek , Weefkunst , Jeugdatelier

 

noot: opleiding smeden bevindt zich in de museumsmidse van het Zuiderpershuis. Deze is gesloten op 22 maart. De leraar smeden geeft wel een demonstratie aan de achterkant van het gebouw Blindestraat 35, 2000 Antwerpen.

 

We lichten er de cursussen houtsnijden en steenhouwen er even uit

 Zaterdagopleiding voor volwassenen (voor iedereen) Atelier Houtsnijden en beeldhouwen in hout ( hout - beeld de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen DKO ( KASKA.
DKO).


De cursus "houtsnijden en beeldhouwen in hout" is een zaterdagcursus ( enkel op zaterdagen) voor iedereen vanaf ongeveer 18 jaar. Hier worden enkel hout gesneden, geboetseerd en gereedschap geslepen. Het bestuderen van historische voorbeelden, beeldtaal en cultuur (al snijdend) staat hier centraal. Sterke nadruk op nuances in de vorm en hoe dit op de uitdrukking van het beeld (ornament) beïnvloedt , want dit maakt het verschil. Het is de bedoeling dat de studenten een zo hoog mogelijk niveau houtsnijden bereiken zodat ze later eventueel als restauratiebeeldhouwer kunnen werken. De speciale website over deze opleiding website houtsnijden

 

Op zaterdag 22 maart 2014 van 10h tot 17h, Blindestraat35,  tweede verdieping


 avondopleiding voor volwassenen (voor iedereen) Atelier Steen - Beeld: beeldhouwen in steen van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen DKO ( KASKA.DKO).

De cursus "beeldhouwen : Steen - Beeld" is een avondopleiding voor iedereen vanaf ongeveer 18 jaar. Hier worden enkel gebeeldhouwd in steen , sporadisch in klei, geboetseerd en beitels onderhouden. Het bestuderen van historische voorbeelden, beeldtaal en cultuur (al snijdend) staat ook hier in het brandpunt. Sterke nadruk op nuances in de vorm en hoe dit op de uitdrukking van het beeld (ornament) beïnvloedt , want dit maakt het verschil. Het is de bedoeling dat de studenten een zo hoog mogelijk niveau houtsnijden bereiken zodat ze later eventueel als restauratiebeeldhouwer kunnen werken. Eigenlijk is deze geheel gelijk aan de opleiding houtsnijden maar dan in marmer en andere stenen. Ook boetseren en albastsnijden worden er beoefend.

 

Adres : Blindestraat 35, 2000 Antwerpen, in een nieuw gebouw, kelder verdieping (-1).

3 Universiteit Antwerpen.
toont onder meer de werkplaatsen van hun opleiding " Conservatie - Restauratie" van houten voorwerpen , schilderijen, stenen beelden , polychromie, glas, metaal, ceramiek, textiel, papier en muur ( stuc en fresco). Tot vorig academiejaar werd het door de Artesis hogeschool georganiseerd. Deze opleiding maakt vanaf dit jaar deel uit van Universiteit Antwerpen en is wetenschappelijker,theoretischer geworden. In deze ateliers zijn steeds spectaculairste dingen te zien. Men conserveert en restaureert er voor musea.

In het verleden waren er steeds veel en interessante objecten te zien, zoals 17 de eeuwse kerkmeubilair, een 17 de eeuwse arrenslee met houtsnijwerk erop, sculpturen, designmeubelen, gereedschap, een geweer met inlegwerk, kabinetten, enz,
Ze beschikken over een zeldzame ornamentendraaibank. Dit mechanisch wonder is een houtdraaibank, waarmee vaak excentrisch wordt gedraaid en waarbij met behulp van mechanische overbrengingen beiteltjes stukken uit het hout happen. En er zijn ook handbediende robbenlijstmachines, enz
Ze behandelde enkele jaren geleden bijvoorbeeld ook een 16 de eeuwse loggia

Deze UA campus vind je : adres : Blindestraat 9, 2000 Antwerpen; atelier hout is op het gelijkvloers

opgepast: ze sluiten waarschijnlijk rond 16.30h. En dit is een groot gebouw met vele verdiepingen en vele werkplaatsen.
hun site https://www.uantwerpen.be/nl/onderwijs/aanbod/bachelor-conservatie-restauratie/profiel/

 

4 Artesis Plantijn Hogeschool.
heeft ook een " Art training school" op niveau van hogeschool en ook deze ateliers zijn open.


 website met info over deze richtingen
http://www.ap.be/koninklijke-academie

adres: tussen Blindestraat 9 en 35 heb je een ingang naar een parking ( die dag voor auto's gesloten, op vraag van de brandweer ) en vandaar naar de rest van de Campus, daar zijn de werkplaatsen van AP hogeschool.. In de Blindestraat zijn er dus geen andere gebouwen tussen nummer 9 en nummer 35.

 

 

terug naar de website Beeldhouwen : Steen - Beeld  Steen - Beeld