Frans Heirbaut stelt tentoon in galerie De Zwarte Panter

Frans Heirbaut maakte drie portretbeelden : de beelden van Fred Bervoets, Jan Hoet en het meest recente is dat van Jan Decleir.

In galerie de Zwarte Panter worden  het beeld  van Fred Bervoets en voor de eerste maal het beeld van de acteur Jan Decleir getoond.

Dat een beeldhouwer zich tegenwoordig op het voorplan weet te plaatsen met portretbeelden is merkwaardig. Dat hij deze beelden in hout maakt, is helemaal eigenzinnig.

 

 

Frans Heirbaut aan het werk zijn beeld met als titel :

“Jan Decleir.

 

 

 

 

Jan Decleir is uit één boomstam  plataan gekapt.

Er werden geen stukken aan toegevoegd.

 

 

Het hoofd van het  beeld

“Jan Decleir.

 

 

De houding is statisch. De grote jas bedekt een groot deel van het lichaam en bindt de vormen zodat het houten beeld de stevigheid, de kracht van een menhir krijgt. Het beeld is ingetogen en tevens wordt men de grote innerlijk kracht van Jan Decleir gewaar.

 

De grote voeten staan stevig op de sokkel, waar de oorspronkelijke contouren van de boomstam nog zichtbaar zijn. Een delicate cirkel op de sokkel verzorgt de overgang en ordening tussen de boomstam-sokkel en het beeld.

 

 

 

 

 

Het hoofd van het  beeld

“Jan Decleir.

 

Fred Bervoets is uit een houten balk azobé gekapt. Er werd een tweede balk bevestigd die het voorste been suggereert. Er werden nog stukken aangebracht voor de armen.

 

Deze gebruikte balken zijn goed zichtbaar en vormen  een essentieel onderdeel van de expressie van het beeld: de krachtige opwaartse beweging van de onbewerkte balken onderaan naar het uitgewerkte bovenlichaam en armen.

 

 

 

 

 

 

 

De houding is eerder dynamisch en typeert raak de eigen, voorovergebogen, manier van bewegen van de levende Fred Bervoets. Het lijkt erop dat hij een stap gaat zetten.

 

 

 

 

 

 

 

Het beeld “ Fred Bervoets”. Dit houten

beeldhouwwerk  werd  ontworpen en

uitgevoerd door Frans Heirbaut.

Foto: Frans Heirbaut

 

 

 

© Jeroen Humbeeck