Op voorgrond beeld van Fred Bervoets, daarachter beeld van Jan Hoet,

Deze beeldhouwwerken werden ontworpen en uitgevoerd door Frans Heirbaut. 

Frans Heirbaut, leraar Steen – Beeld, won in Mechelen op 15 november de belangrijke nationale Prijs Erkenning van Verdienste Ernest Albert 2008.

 

Het is een tweejaarlijkse nationale prijs die alternerend wordt uitgereikt aan een beeldhouwer, kunstschilder en graficus uit de onderwijswereld. Er is dus één kans om de 6 jaar voor een beeldhouwer. De prijs gaat steeds gepaard met een tentoonstelling van drie werken van de deelnemende artiesten. De laureaat wordt gelauwerd voor zijn of haar verdienste en uitmuntendheid in de betreffende discipline.

 

De Jury weerhield nog 2 andere beeldhouwers van de 12 deelnemers voor de deliberatie. Anne–Marie Volders, leerkracht beeldhouwen aan onze Academie, is eigenlijk tweede geëindigd en kreeg een eervolle vermelding: er is jammer genoeg maar één prijs. De Jury prees haar vakmanschap en haar persoonlijke poëtische inslag.

 

 

 

Frans Heirbaut beeldhouwde Jan Hoet in hout.

Met dit kunstwerk werd hij de laureaat van de prestigieuze wedstrijd.

 

 

Frans Heirbaut won met zijn dynamisch levensgroot houten beeld van Jan Hoet, waarvoor Jan Hoet daadwerkelijk geposeerd heeft. De juryleden waren onder de indruk van het vakmanschap en prezen de frisse en vernieuwende manier waarop de portretkunst  geherwaardeerd  en in deze tijd gesitueerd wordt.

 

Het krachtige portret is uit een nog duidelijk zichtbare balk azobé gehouwen. Er werden stukken bijgezet om meer massa te bekomen voor de armen en handen.

Naast dit beeld stond een ander, even indrukwekkend portret uit de serie : Fred Bervoets. Dit beeld is geflambeerd, vandaar de zwarte kleur.

 

 

 

 

 

 

 

© Jeroen Humbeeck